Breikraam, alles over breien en haken, breipatronen en haakpatronen

Haken => Haakpatronen Kinderkleding => Topic gestart door: caroline op 8 januari 2006, 09:32:26

Titel: Mutsje met oorkleppen
Bericht door: caroline op 8 januari 2006, 09:32:26
HOOFDWIJDTE: 48-50 em.

MATERIAAL: middelsterke sportwol in rood, wit, blauw, groen en geel, per muts totaal ca. 50 g, geschikt voor haaknaald nr 3. Een haaknaald nr 3.
GRONDPATROON: stokjes. Elke tr begint met 3 lossen als vervanging van het 1e stokje eindigt met 1 kettingst in de 3e keerlosse.
RELIEFSTOKJE: een toer stokjes, in de volgende toer het eerste stokje achter om het onderste stokje haken, het volgende stokje voor om het onderste stokje haken, dan krijg je een beetje boord-idee.
STREPENVOLGORDE 1: 17 tr rood, I tr wit, blauw, rood, wit en blauw.
STREPENVOLGORDE 2: * 1 tr wit, blauw, geel, rood en groen, vanaf * herhalen.
STEEKGROOTTE: 24 st en 12 tr = 10 cm.
WERKBESCHRIJVING In het midden beginnen, 5 lossen in de eerste kleur van de strepenvolgorde haken en met een kettingst tot ring sluiten. Ie tr (heengaande): 3 lossen, 17 stk in de ring haken. 2e tr(teruggaande): * het Ie stk verdubbelen (aan het begin van de ronde i.p. v. het Ie stk 3 lossen haken), vervolgens 1 reliefstk aan de voorkant van het werk om het 2e stk van de 1 e tr haken en uit het 2e stk 1 stk haken, uit het 3e stk weer 1 stk en 1 reliefstk aan de voorkant van het werk haken, vanaf * nog 5 x herhalen = 36 st. 3e tr: op de stk weer stk haken, om ieder reliefstk 2 reliefstk haken = 48 st. Verder iedere tr om het reliefstk weer reliefstk haken, daartussen in grondpatroon haken, daar bij de strepen van het grondpatroon in de 4e en 5e tr nog 4 x iedere 2e tr met steeds 1stk verbreden. Daarvoor afwisselend voor en na het reliefstk steeds 1stk verdubbelen = 120 st na 13 tr. Bij een hoogte van 17 cm de oorkleppen haken. Ie tr: de draad in de tussenruimte voor 2 reliefstk aansluiten, 3 (begin) lossen, vervolgens in grondpatroon over 2 velden haken, aan het einde van de tr 1 reliefstk, het volgende reliefstk met een daarachter in de tussenruimte gehaakt stk samen afhaken. 2e tr: hetzelfde haken. 3e-6e tr: hetzelfde haken, echter aan beide zijden het 2e reliefstk aan de rand met het daarnaast liggende stk samen afhaken. 7e-8e tr: alle reliefstk aan de binnenkant met de daarnaast liggende stk samen afhaken. ge tr: 2x steeds 3 reliefstk samen afhaken, vervolgens de lussen samentrekken. De 2e oorklep tegenovergesteld haken.

Klik op de foto voor een vergroting.

Titel: Re: Mutsje met oorkleppen
Bericht door: angiesenna op 13 januari 2006, 07:09:53
carolline wat een leuke mutsen
ik heb vroeger zelf zoon muts gehad
ik ga er vandaag gelijk een maken voor mijn nichtje in felle kleurtjes
die gaat met carnaval op wintersport zal haar leuk staan
toppie truus ;)
Titel: Re: Mutsje met oorkleppen
Bericht door: caroline op 13 januari 2006, 07:29:40
Ja ik vond ze zelf ook zo leuk.
Vel succes met het haken. Je snapt dat wel van die reliefsteek? Anders heb ik er nog wel een betere uitleg over in een boekje.