Breikraam, alles over breien en haken, breipatronen en haakpatronen

Breien => Breihulp => Topic gestart door: breimama op 22 oktober 2015, 20:22:35

Titel: Breien van sokken op rondbreinaald
Bericht door: breimama op 22 oktober 2015, 20:22:35
Kan iemand me helpen? Omdat ik last van restless legs heb, heb ik de raad gekregen om mijn benen zo warm mogelijk te houden. Nu wil ik lange sokken breien (van die warme winterkousen tot vlak onder de knie). Maar ik kan (nog) geen patronen lezen. Ik moet het echt van filmpjes hebben. Ik heb al op YouTube gezocht, maar zie alleen maar patronen met meerdere breinaalden. Ik zou het graag op rondbreinaalden willen breien, maar ik weet niet hoeveel steken ik moet opzetten.
Zou iemand mij kunnen helpen met  een duidelijk filmpje of een soort matentabel waar je kan zien hoeveel steken je moet opzetten voor welke maat?
Titel: Re: Breien van sokken op rondbreinaald
Bericht door: omamake op 23 oktober 2015, 10:33:31
Aan een sokkentabel kan ik je helpen, die vind je hier
http://baltena.home.xs4all.nl/Telpatroon/sokken/sokkentabel.htm (http://baltena.home.xs4all.nl/Telpatroon/sokken/sokkentabel.htm)
en hier is een link met sokken breien voor beginners, het is wel met 5 breinaalden
http://www.ontrafeld.nl/?page_id=39 (http://www.ontrafeld.nl/?page_id=39)
Ik hoop dat je hier een beetje mee geholpen en wens je heel veel succes met je sokken breien
Titel: Re: Breien van sokken op rondbreinaald
Bericht door: Astrid85 op 14 januari 2016, 08:14:18
De hoeveelheid steken is afhankelijk van wat voor soort garen en maat naalden je gebruikt en vaak geeft de fabrikant een schatting, bijv maatnaald en hoe een 10x10 cm proeflapje eruit zou moeten zien. Ikzelf gebruik meestal dikker garen dan wat men hier sokgaren noemt en hoef dus per saldo minder steken op te zetten en te breien.
Overigens, is het vaak zo dat je gewoon dezelfde hoeveelheid steken kunt gebruiken op een rondbreinaald/naalden zonder knop, maar het grootste probleem is dat de rondbreinaalden te lang zijn voor sokken breien (de kortste die ik ben tegengekomen is 40 cm, dat is te lang voor sokken).
Sokken kun je op veel verschillende manieren breien, zowel van de boven naar beneden (dus van boord naar teen) of andersom, van teen naar boord. Als je niet zeker bent over de hoeveelheid steken, dan is het misschien het handigst om van teen naar boord te breien. Dan kun je ook de lengte van het boord nog aanpassen.