Breikraam, alles over breien en haken, breipatronen en haakpatronen

Babbels => De Kletshoek => Topic gestart door: cwillems op 21 juni 2015, 10:35:42

Titel: Breien in Nederland 1635 tot 1969
Bericht door: cwillems op 21 juni 2015, 10:35:42
Onlangs verscheen Dutch Knits, breisels in Nederland 1635-1969 in boekvorm.

De samensteller ervan, de in Duitsland woonachtige Constance Willems, heeft een 3 jaar lang onderzoek gewijd aan het breien in Nederland door de eeuwen heen en deze culturele geschiedenis wordt voornamelijk verteld aan de hand van schilderijen, tekeningen en later foto's.
Het 40 bladzijden A4 boekwerkje neemt de lezer mee van de Gouden Eeuw tot aan het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw en laat tot verbazing zien dat zelfs de door vijanden zo gevreesde Piet Hein een vervend breier was.
Uit de reeks illustraties blijkt tevens dat in elk gezin en op elk sociaal niveau het breien steeds wijd verbreid was. Welgestelde dames in de 17e eeuw gebruikten de wol, maar ook de deftige, in kant geklede dames uit de barok periode hanteerden de breipennen. Men had dan iets om handen.
Het volk bleef daar niet bij achter. Gebreide kleding was duurzaam en onder verschillende weersomstandigheden te gebruiken zoals de gebreide en vervilte mutsen van de walvisvaarders uit Spitsbergen van rond 1650 bewijzen.
Aan het eind van de 18e en begin 19e eeuw werden breisters nog meer dan daar voor in de kunst afgebeeld. Dat kwam door de toenemende belangstelling voor het 'gewone' volk. Opvallend is dat daarbij veel vrouwen en meisjes in de duinen aan de wollen kledingstukken werkten. Zij wachtten, volgens Willems, op die manier op hun mannen en verwanten die als vissers waren uitgevaren. De wachttijd kon meteen worden gebruikt door iets nuttigs te doen met dit eeuwenoude handwerkje.

Online te zien op www.knitdesign.com

Dutch Knits, breisels in Nederland 1635-1969 van Constance Willems.
A mini history of Dutch knitting in art, photography and literature,
in Nederlands en Engels.